Kategoriat: Pastat, Reseptit, Vegereseptit Julkaistu:
4.1.2023

Linssipastalla uuteen vuoteen

Mitä parhainta alkanutta vuotta!

Vuosi 2022 oli omalta osaltani työntäyteinen. Päivätyöni, joka ei siis millään lailla liity viineihin, piti minut sen verran kiireisenä koko vuoden, että blogiakin tuli päivitettyä aika harvakseltaan. Tänä vuonna töitä riittää yhä mutta yritän raivata kalenterista aikaa myös harrastuksilleni, kuten viinien opiskelemiselle.

Uuden vuoden alkajaisiksi tarkistetaan tyypillisesti ruokavalio, aloitetaan taas liikuntaharrastukset ja suunnitellaan erilaisia elämänmuutoksia. Vauhtia uuden elämän aloittamiseen voi hakea netissä tyrkyllä olevista kursseista, valmennuksista ja haasteista. Yksi alkuvuoden kuuma peruna on vegaanihaaste, jossa esiin nostetaan erittäin ajankohtainen huoli siitä, etteivät ruokailutottumuksemme pidemmän päälle ole kovin kestävällä tolalla. Ravitsemuksen tulisi siirtyä vahvemmin kasvispainotteiseksi ja vaikka kauppojen tarjonta onkin vahvistunut tältä osin hurjasti, ei kokkailtavien ruokien keksiminen uudelleen ole ihan yksinkertaista.

Törmäsin hetki sitten ruotsalaisessa Lantliv-lehdessä kokoelmaan vegereseptejä. Nappasin sivusta kuvan ja kaupassa aloin lapata kärryyn sopivia aineksia. Ensimmäisenä testiin pääsi kuvassa ihanalta näyttänyt linssipasta. Totesin tämän ihan tosissaan hyvänmakuiseksi joten resepti jakoon, olkaa hyvät!

Linssipasta belugalinsseistä

LINSSIPASTA

Ainekset:
- 1 pieni sipuli
- 1 pieni porkkana tai puolikas isommasta
- 4 pientä herkkusientä
- aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä noin 50g
- 100g belugalinssejä
- kasvisfondia tai kasvisliemikuutio
- 2 valkosipulinkynttä
- purkki tomaattimurskaa
- soijakastiketta
- oliiviöljyä
- kuivattua timjamia
- pari laakerinlehteä
- suolaa ja pippuria


Kuori sipulit ja porkkana. Silppua sipuli pieneksi 
ja raasta porkkana sekä herkkusienet raastimen 
hienolla terällä. Pilko aurinkokuivatut tomaatit pieneksi. 
Pilko valkosipulit myös pieneksi.

Huuhdo linssit kylmällä vedellä ja laita ne sitten 
kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää keitinveteen 
puolikas kasvisliemikuutio tai 1 rkl kasvisfondia. 

Kuullota sipulia sekä raastettua porkkanaa ja sieniä 
oliiviöljyssä miedolla lämmöllä kunnes ne pehmenevät. 
Lisää joukkoon aurinkokuivatut tomaatit ja valkosipulit. 
Aurinkokuivattujen tomaattien öljyä saa mennä reilusti 
mukana. Kuullota vielä kunnes valkosipuli pehmenee. 

Kaada joukkoon tomaattimurska ja lisää laakerinlehdet 
ja timjami sekä reilu loraus soijakastiketta. Lisää 
vielä reilu dl vettä ja toinen puolikas 
kasvisliemikuutiosta tai 1 rkl kasvisfondia. Anna 
hautua noin 20 min tai jos on aikaa niin kauemminkin. 

Kun linssit ovat kypsät, kaada pois niiden keitinvesi 
ja lisää ne ruokaan. Anna hautua vielä muutama minuutti. 
Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla ja lisää 
vielä tarvittaessa soijaa.  

Tarjoile hyvän pastan kanssa. 
Vinkki! Säästä vähän pastan keitinvettä: jos soosi 
on liian paksua, lorauta joukkoon notkistamaan.
Vinkki 2! Voit myös kokeilla soseuttaa kastikkeen 
ennen linssien lisäämistä, saat samettisemman koostumuksen.

Laadukas pasta on tie onneen. Lähimmästä marketista löytyi ilokseni Rummon täysjyväpastaa. Se sopi tähän mahtavasti! Tomaattimurskassa taas Mutti on voittamaton, sen koostumus lyö muut laudalta. Kuvassa olen ripsauttanut päälle parmesaania kun sitä sattui löytymään mutta ilmankin tämä on hyvää!

Vegempää tammikuuta kaikille!

Edellinen teksti

Jätä kommentti

Lisää lukemista aiheesta