2.12.2021

Lukemaan!

Haluatko oppia viineistä helposti? Haluatko saada yksinkertaista viinitietoa sinulle sopivina kokonaisuuksina? Haluatko ymmärtää enemmän sitä, mitä lasissasi oikeastaan onkaan?

Viineille on tarjolla matalan kynnyksen koulutusta vielä harmittavan vähän. Helpoin tapa tutustua viinien maailmaan ihan alkeista, on lukeminen.

Tässä omia kirjasuosituksiani, joista vasta-alkajan kannattaa lähteä liikkeelle:

Madeline Puckette & Justin Hammack – Wine Folly: Magnum Edition: The Master Guide (eng)

Tämä englanninkielinen teos on visuaalisesti ilmiömäinen toteutus. Kirjan rakenne on suunniteltu hyvin toimivaksi ja koko teos on luotu toimimaan simppelinä käsikirjana tilanteessa kuin tilanteessa. Wine Follyn alkuosassa on lyhyesti perustietoa muun muassa viinin valmistuksesta. Selkeät taulukot neuvovat perusasiat eri viinityylien ja ruokien yhdistämisestä sekä antavat vinkkejä viinien havainnointiin. Kirjan keskiosa kokoaa eri rypälelajikkeet aakkosjärjestykseen kertoen tiiviit faktat niistä. Lopussa käydään läpi merkittävimmät viinialueet ja niiden tyypilliset viinityylit. Jos joku homma olisi minulle enemmän kuin mieluinen, se olisi tämän teoksen suomentaminen!


Hugh Johnson & Jancis Robinson – World Atlas of Wine (eng. ; suom: Suuri viinikirja)

Tämä on erittäin kattava tietokirja eri viinialueista ja niiden olosuhteista, historiasta ja viininvalmistustavoista. Tämä kirja sukeltaa paikoin hyvin yksityiskohtaisesti maaperän koostumuksiin ja sääolosuhteiden vaikutuksiin alueittain. Kannesta kanteen lukeminen voi olla melkoinen ponnistus enkä itsekään ole vielä loppuun asti päässyt, mutta tapaan käyttää tätä teosta siten, että otan esiin aina sellaisen alueen kuvauksen, jonka viini minulla on kulloinkin käsillä. Tästä kirjasta on vuosien varrella suomennettu muutamakin painos, joskin uusinta kahdeksatta painosta en ole nähnyt vielä suomenkielisenä. Suomenkielisen teoksen nimi on Suuri viinikirja. Ainakin kirjastoista kannattaa etsiä sitä.


Maija Männistö – Viinitollon käsikirja

Jos tiiliskivien lukeminen ei innosta, tartu Viinitollon käsikirjaan! Tämä helppolukuinen teos on johdatus viinitiedon tielle ja sisältää paitsi hyviä tarinoita ja haastatteluja, myös hyviä pieniä knoppeja viinien maailmasta. Kirjaan on saatavilla myös työkirja, johon on kätevä kirjata omia viinikokemuksiaan ylös.


Marnie Old – Wine, A Tasting Course : Every Class in a Glass (eng)

Tässä kirjassa on paljon samaa visuaalista ilmettä ja tyyliä kuin Wine Follyssä. Marnie Oldin teos käsittelee viinien maistelua ja sen eri vaiheita selkeästi ja ymmärrettävästi. Kirja rakentuu kuvallisille ohjeille ja opastaa pieni askel kerrallaan kuvailemaan ja tutkimaan viinejä eri tavoin.


Kuunteluvinkit:

Olen BookBeatin suurkuluttaja ja minulla onkin aina useampi teos kesken. Kuuntelen erilaisia kirjoja eri tilanteissa: hyvän energian päivinä kuuntelen lenkkeillessä tietoteoksia, vähän heikomman energian tai mielialan tilanteessa taas kevyttä kirjallisuutta. Äänikirja pyörii usein myös kotitöiden seurana ja automatkoilla.

BookBeatista löytyy myös viiniaiheista kuunneltavaa äänikirjoina:

Understanding Wine: A Practical Guide to Wine Basics – Kompakti tietopaketti viinityyleistä, lajikkeista ja maistelusta; ja kaikki vain 53 minuutissa! Sehän on yksi reipas kävelylenkki ja tadaa! Olet viiniosaaja!


A Guide to Wine – Kertomus viinien valmistuksesta sekä merkittävistä viinialueista yksilöllisine ominaisuuksineen


Viinitollon käsikirja – BookBeatissa tarjolla myös äänikirjana! Mainiota lenkkikuunneltavaa!


Päivitän listaa sitä mukaa, kun saan itse kuunneltua uusia kirjoja.

Julkaissut